Radioklub Triglav

 S53APR, S51A

Kot vsi, ki štejemo svoja leta in ugotavljamo, kako čas hitro teče, je podobno tudi z našimi druženji. Radioklub Triglav je društvo ljubiteljev radioamaterstva že 70 let.

Leta 1949, ko še ni bilo uradno postavljene krovne organizacije, je bil v Ljubljani ustanovljen radioklub, katerega člani so bili predvsem delavci organov za notranje zadeve, ki so kot radiotelegrafisti želeli z radijskimi postajami početi še nekaj več kot le opravljati službene prenose. Z aktiviranjem radioamaterskih postaj – tedaj so bile še vse izdelane doma – so postali tudi člani družine radioamaterjev vsega sveta.   

Že v začetnih letih delovanja kluba je naš radioklub prevzel vajeti krepitve radioamaterskih dejavnosti v Sloveniji.

Začetno delo na KV področju je bilo organizirano tako, da so posamezni člani uporabljali klubsko radijsko postajo in na njej delali skladno z razporedom dela. V začetku petdesetih letih pa so bile aktivirane že tudi osebne postaje. V klubu je bilo vedno dovolj operatorjev, ki so znak YU3APR pošiljali v eter. V zgodnjih šestdesetih letih je klub odprl vrata vsem, ki jih je zanimala radioamaterska dejavnost, in iz tistih generacij je zraslo več članov, ki so poskrbeli, da se je prisotnost v etru ves čas dvigala. Aktivnosti ureditve primopredajne sekcije na ljubljanskem stadionu z doseganjem svetovnih rezultatov v sedemdesetih letih so bile le del plodne zgodovine udejstvovanja kluba na operaterskem področju. Izredni rezultati, ki so bili doseženi v zadnjih letih in ki jih še prinaša aktivnost klubske ekipe v sodobnem času, samo potrjujejo odločenost kluba za zagotavljanje čim boljših pogojev dela svojim članom.

V našem klubu so se nove tehnologije in vrste dela uveljavljale že v začetnem obdobju dela kluba. UKV področje je bilo v začetku še novo in klub je veliko truda vložil v proučevanje možnosti, ki jih je to, tedaj še neraziskano področje, ponujalo. Bili smo pionirji pri izdelavi radijskih naprav UKV področja in dolgoletni prvaki v vseh UKV tekmovanjih. Radioklub Triglav je bil pobudnik in pripravljavec projekta izdelave tipske UKV postaje, ki so jo v stotinah primerkov izdelali ostali klubi v okviru skupne akcije z ZRS. Rezultati dela klubske ekipe z mnogih vršacev po Sloveniji in Hrvaški pa so prinesli tudi evropske lovorike v tekmovanjih. Preizkušali smo se tudi v delu prek lune, satelitov in meteorskih rojev. Klub je bil med prvimi, ki je pomagal postavljati repetitorsko omrežje v Sloveniji.

Amaterska radiogoniometrija, tedaj imenovana »lov na lisico«, se je pri nas razvijala že od začetka petdesetih let predvsem zaradi pionirjev te discipline v našem klubu. Dominacija na tem področju je trajala vse tja do osemdesetih let. Bili smo soorganizatorji več državnih prvenstev v tej panogi radioamaterstva, naši člani pa so bili dolga leta prvaki v vseh disciplinah. Tudi na tem področju je bila izdelana večja serija sprejemnikov, ki so bili zasnovani v našem klubu.

Digitalne vrste komunikacij so relativno nova panoga in tudi tukaj je bil naš klub pionir  v uveljavljanju paketnega radia v sredini osemdesetih let. Postavili smo prve digipiterje, izvedli več usposabljanj ter pripravili in izdali knjige o osnovah tega področja. Z našo aktivnostjo smo bili prvi na področju Balkana, ki smo uveljavili digitalne komunikacije v radioamaterstvu.

Konstruktorska dejavnost v klubu nikoli ni izumrla. Kljub sodobnemu času komercialno dosegljivih naprav in komponent, ta dejavnost ostaja del kluba kot rezultat potrebe po lastno izdelanih komponentah v sistemu radijskih postaj in kot posledica konstruktorske žilice posameznih članov.

Za doseganje vseh naštetih rezultatov je bilo seveda potrebno dovolj privržencev hobiju radioamaterstva, ki jih v klubu nikoli ni manjkalo in jih imamo še vedno. Ena od osnovnih zavez in opravil v klubu so bili radioamaterski tečaji, s katerimi smo v klubu usposobili stotine radioamaterjev. Tako z vsakoletnim tečajem bogatimo kadrovsko bazo radioamaterske druščine in dajemo možnost vsem, ki jih radioamaterstvo zanima, da se lahko organizirano vključijo v spoznavanje radijskih komunikacij in tehnike.  V klubu smo imeli konec osemdesetih let več kot petsto članov. Dolga leta so bili naši člani bodisi predsedniki krovne radioamaterske organizacije ali pa člani njenega ožjega vodstva. Prav z angažiranjem članov kluba smo v vsej zgodovini zgledno sodelovali z organi lokalne skupnosti, bodisi kot sestavni del kadrovskega bazena vojaških obveznikov-vezistov bodisi kot pomemben subjekt na področju zvez za potrebe civilne zaščite. V konkretnih primerih tako skopskega potresa, potresa v Banja Luki kot naravnih nesreč drugje smo iz našega kluba posredovali mnogo pomembnih prenosov za blaženje posledic ter pomoč prizadetim. Tudi v sodobnem času naš klub vodi in upravlja delovanje radioamaterskega omrežja za potrebe zaščite in reševanja v osrednji Sloveniji ter še posebej na območju Mestne občine Ljubljana.

Ko prebiramo zgodovino kluba, ki je v sedemdesetih letih delovanja beležila nešteto dogodkov in v kateri nastopa ogromno število naših članov, ki so kot posamezniki in skupina krojili to zgodovino, pa se je potrebno zazreti tudi v prihodnost. Klub ima zgledno urejen klubski objekt in aktivno članstvo, tako da nas ni strah prihodnosti in verjamemo, da bomo tudi ob naslednji okrogli obletnici s ponosom praznovali.

73,

Upravni odbor Radiokluba Triglav

2019