Radioklub Triglav

 S53APR, S51A

Radioamaterski tečaj 2022

Bi radi postali radioamaterji? Vas zanima radijska tehnika?

Bi radi svoje znanje elektrotehnike nadgradili in ga preizkusili tudi v praksi, s svojimi izdelki?

Bi se radi sporazumevali po radijskih valovih z ljudmi po vsem svetu, v vseh mogočih jezikih, tudi z uporabo telegrafije in digitalne tehnike? Ste se, odkar veste zanjo, želeli pogovarjati z astronavti na Mednarodni vesoljski postaji (ISS)?

Za vse, ki ste na kakšno zgornje vprašanje odgovorili pritrdilno, smo v radioklubu Triglav organizirali tečaj za opravljanje radioamaterskega izpita, ki vam omogoča vse navedeno in še veliko več…

Radioamaterstvo je eden najlepših hobijev. Gojimo ga ljudje, željni preizkušati in raziskovati razširjanje radijskih valov za komuniciranje, konstruirati radijske postaje, antene in druge elektronske pripomočke (preklopniki, SDR sprejemniki, vmesniki, merilne naprave), in spoznavati ljudi širom sveta. Radioamaterske zveze vzpostavljamo po vsem svetu z odbojem radijskih valov od ionosfere, lune, satelitov, meteoritov, nevihtnih oblakov…

Radioamaterji s svojo opremo in znanjem pomagamo tudi ob naravnih in drugih nesrečah. Omogočamo nujne komunikacije v primerih, ko odpovedo ali ko je potrebno dopolniti zveze drugih služb (civilna zaščita…). Radioamaterji opravljamo tovrstno tehnično raziskovanje iz osebnih nagibov, brez gmotnih koristi. Združujemo se v radioklubih, kjer si poleg prijetnega druženja izmenjujemo izkušnje, pridobljene v tem hobiju, se izobražujemo in se skupaj udeležujemo številnih in raznovrstnih svetovnih in lokalnih radioamaterskih tekmovanj.

Pričetek predavanj

Datum pričetka je: 15.2.2022

Potek predavanj

Tečaj bo potekal v obliki videokonference, nekateri predavatelji bodo dopuščali možnost tudi prisotnosti (odvisno od ukrepov Covid-19).
Uporabljalo se bo Cisco Webex, ali preko brskalnika ali kot app v telefonu, tako da bo prisotnost možna iz kjerkoli.

Termini predavanj

Uradni del tečaj potekajo med 18h in 20h. Pred in po uradnem delu je čas za pogovor in morebitna vprašanja.

Razpisani termini

za predavanja, izpit in uvajanje, ter morebitni rezervni termini:

15.02.2022
17.02.2022
22.02.2022
24.02.2022
01.03.2022
03.03.2022
08.03.2022
—————/\——— Predavanja

10.03.2022
15.03.2022
—————/\——— Priprava na izpit

18.03.2022 –  Izpitni rok ob 17h ŠC PET

—————/\———

22.03.2022
24.03.2022
29.03.2022
31.03.2022
—————/\———Praktično Uvajanje + rezervni termini oz. po dogovoru

Več informacij dobite na spletni strani radiokluba: www.s53apr.si, v živo vsak ponedeljek od 19h dalje v prostorih radiokluba ali po elektronski pošti s53apr@gmail.com.

.

Gradivo

Prijava

Za prijavo izpolnite PRIJAVNICO in jo pošljite po elektronski pošti na naš elektronski naslov.

Prijavite s lahko na tečaj in izpit oziroma samo izpit,

Izbrati morate Radioamaterska razreda A in N.

Radioamaterski razred N je razred, ki zahteva manj zahtevna znanja določena s predpisano učno snovjo (entry lvl) v skladu z dokumentom CEPT, T/R 61‑02 (HAREC) in je namenjen za tiste, ki bi jim A razred bil pretežek (osnovnošolci, ipd..).  Razed N ima tudi določene omejitve v obsegih, ki jih lahko uporablja in v nižji moči.

Radioamaterski razred A je polni razred, ki omogoča delo na vseh obsegih in s polno močjo in zahtevna znanja določena s predpisano učno snovjo v skladu z dokumentom CEPT, T/R 61‑02 (HAREC).

Primerjavo med razredi lahko bolj plastično predstvimo kot primerjavo med izpitom za moped in motor.

Izbirni izpit iz Morsejeve abecede – na tečaju se Morsejeve abecede ne predava in v kolikor ima tečajnik željo,  se lahko to nauči in opravlja poleg izpita na koncu tečaja (vključeno v ceno izvedbe izpita). Izpit pa lahko polaga kadarkoli ločeno na vseh izpitnih rokih, kjerkoli v Sloveniji. V nekaterih tujih državah je opravljen izbirni izpit pogoj za delo na določenih obsegih oziroma za pridobitev dovoljenja.

Za izpitnike, ki bodo opravljali tečaj ter izpit in se želijo vpisati v Radioklub Triglav, se plačilo radioamaterskega tečaja šteje kot plačana članarina za Radioklub Triglav v letošnjem letu.

Če to želite, izpolnite VPISNICO in jo pošljite na naš elektronski naslov, ob začetku tečaja pa prinesite še podpisan izvod prijavnice (lahko pa pošljete tudi sliko/scan vpisnice, vendar priložite še izpolnjeno vpisnico v elektronski obliki (DOC)).

Ob začetku tečaja prinesite podpisan izvod prijavnice in potrdilo o plačilu (ali pa ga pošljete po emailu)

Cenik tečaja in izpita

Tečaj vključuje:

  • vodenje in organizacijo tečaja
  • gradivo za izpit v elektronski obliki
  • pristop k pisnem izpitu, ki bo organiziran ob koncu tečaja

Cena tečaja z izpitom (in 1 letno članarino v S53APR) znaša 55€.

Za izpitnike, ki bodo opravljali tečaj ter izpit in se želijo vpisati v Radioklub Triglav, se plačilo radioamaterskega tečaja šteje kot plačana članarina za Radioklub Triglav za letošnje leto.

Za tečajnike, ki bodo postali tudi člani ZRS znaša plačilo izpita skupaj s članarino ZRS 95€. (to lahko uredite tudi v svojih Radioklubih, če ne boste člani Radiokluba Triglav)

Za študente, dijake in osnovnošolce je cena tečaja z izpitom 35 € (z vključeno 1 letno članarino v S53APR). Če želiti biti še člani ZRS, znaša skupna vrednost 55€.

Osebe, ki bi želele opravljati le izpit za radioamaterja, plačajo 30€.

V primeru, da so kandidati za izpit člani ZRS, pa je višina izpita nižja, za ceno se pozanimajte na ZRS.

Podatki za plačilo:

Radioklub Triglav
Saveljska cesta 50
1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen: Izpit IME PRIIMEK
IBAN SI56 6100 0001 2698 229
Sklic: ni potreben (uporabite SI99)

Dodatne informacije dobite na elektronskem naslovu radiokluba.

RA razmere